Coeliakie

'Coeliakie, wat is dat nou precies?'
Geen gekke vraag; tot voor kort had ik zelf ook geen idee wat het inhoudt. Maar sinds ik zelf coeliakie heb is daar natuurlijk verandering in gekomen.
Nou, laten we maar beginnen met de uitspraak; je zegt niet koeliakie, maar je spreekt het uit als seuliakie. Daarnaast wordt coeliakie ook wel een gluten intolerantie genoemd (misschien iets makkelijker om te onthouden). Let op; het is niet een gluten allergie!

Coeliakie:
Coeliakie is een auto-immuun ziekte en een chronische ziekte. Dit houdt in dat het lichaam zichzelf aanvalt en kapot maakt, en dat je deze ziekte levenslang hebt. Als je coeliakie hebt, ontstaan er kleine ontstekingen in de plooien van de darm op het moment dat je gluten binnen krijgt. Hierdoor verdwijnen de plooien langzaam - dit verschilt in de mate oftewel marsh waarin je het hebt. Doordat deze plooien verdwijnen, kunnen voedingsstoffen niet meer goed opgenomen worden. Klachten die daarbij kunnen ontstaan zijn vermoeidheid, buikpijn, diarree, constipatie, groeistoornissen en nog vele anderen.
De ziekte is vaak lastig te ontdekken, omdat de klachten voor iedereen anders kan zijn. Sommigen worden van een kruimeltje brood al doodziek, maar er zijn ook mensen die bijna niet merken dat ze er last van hebben. Daarnaast verschillen de soorten klachten ook nog van persoon tot persoon, wat het lastig maakt coeliakie te constateren. Coeliakie kan ontdekt worden door een bloedonderzoek. Echter, dit onderzoek hoeft niet te volstaan en echt zeker ben je pas met een biopt.
Momenteel bestaan er geen werkende medicijnen tegen coeliakie en is het enige wat helpt een glutenvrij dieet. Echter, dit werkt alleen als de darmen niet volledig beschadigd zijn.

Gluten:
Gluten zijn de boosdoeners voor mensen voor mensen met coeliakie. Het zijn eiwitten die in granen voorkomen en zitten onder andere in tarwe, gerst, spelt en rogge. Bij een glutenvrij dieet mogen producten met deze ingrediënten dus niet gegeten worden. Dit zijn producten als brood, cake, taart, koek, etc. Producten die echter op het eerste gezicht glutenvrij zijn, kunnen niet altijd gegeten worden. Dit komt door kruisbesmetting; hierbij komt het 'glutenvrij' product in aanraking met gluten en is het niet meer glutenvrij.
Het volgen van een glutenvrij dieet is streng en volgt nauw. Eigen broodplanken, botervloten, broodroosters, etc. zijn hierbij van belang (hierbij kan kruisbesmetting ontstaan).

Tips:
Tegenwoordig zijn er veel artikelen glutenvrij te krijgen in de supermarkt (Jumbo heeft een uitgebreid assortiment, maar je kan ook bij speciaalzaken terecht), maar je kan ook veel online bestellen. Neem eens een kijkje bij Le Poole of google eens online.
Weet je niet zeker of een product glutenvrij is? Dan is Livaad een erg handige site. Hierop staat een lijst met allerlei glutenvrij producten en daarnaast kan je er ook een app van downloaden voor je smartphone.
Wil je meer informatie? Dan kan je een kijkje nemen op glutenvrij. Dit is de site van de Nederlandse Coeliakie Vereniging en hier kan je heel veel informatie vinden. Daarnaast kan je ook lid worden, waarbij je een informatie pakket ontvangt en het tijdschrift dat maandelijks uitkomt.